dissabte, 14 de febrer del 2015

S'alat. Mallorca a València

S'alat. Bar i botiga. Salvador Abril, 34, Russafa - 645 82 15 43
divendres, 13 de febrer del 2015

Per a nosaltres sempre serà la xiqueta, però mare meua, si la sap llarga aquesta xiqueta: igual et pinta les gàrgoles de la Llotja, que t'escriu un conte, que et porta amb barca a la llum de la lluna de l'Albufera per fer un tast de vins, que et munta un cap de setmana perquè conegues la tòfona en tots els seus vessants, que t'aborrona amb un recital literari nascut del vi... que com ara, amb ses ales màgiques i el seu somriure et transporta a Mallorca en un tres i no res. Quin nom tan bonic per a aquest bar-botiga, hi ha tant de joc: l'article salat, el salaet per a menjar, la mar salada, les ales viatgeres...
[Dora, com és possible que encara no conegues Mallorca?]

Clara s'ho sap tot del vi, dels formatges, del pa, de les ensaïmades, de l'oli, de la sobrassada, de l'embotit... s'ho sap tot de l'illa. El local és ampli, clar, amb decoració mallorquina i personal -dalt del taulell hi ha un treball de fustetes de mar extraordinari-; taules i cadires amb roba de llengos (o tela de llengües, mallorquina) en tons blaus; hi ha també un pati preciós i una sala de lectura. Obri de dimarts a dissabte a partir de les 17 h. (trobe que els dissabtes, tot el dia).

En estudioa-2 trobareu unes fotos fantàstiques.

Dora ens espera fent-se una cerveseta i uns cacauets.
Nosaltres començarem amb un vi mallorquí i unes olivetes.

Macià Batle 2011  DO Binissalem
Manto negre (almenys 50 %); merlot, sirà i cabernet sauvignon
Macià Batle. Santa Maria del Camí, Mallorca.
Enòleg: Ramon Vaca
14 €
Entrada molt alcohòlica; a poquet a poquet apareix la fruita, les espècies -pebre-, i un punt de balsàmic i de torrats. Agradable.

Per a menjar, hi ha tapetes, ensalades, pambolis, coques de farina de xeixa, panades, ensaïmades... (tot directament de l'illa; algunes de les coses, del forn Ca'n Pomar).
Clara ens explica que la xeixa (en valencià, seixa) és un tipus de forment antic que dóna una farina de molta qualitat. Comprovant-ho al Diccionari Català-Valencià-Balear, he descobert que hi ha una locució, "per santa Xeixa", que s'usa com a resposta a un "per què?" inoportú. Tornant a les coques (nosaltres en demanem una de polp i una d'espinacs amb formatge, panses i pinyons -que normalment porta carabassa-), el cas és que estan saborosíssimes (el preu oscil·la entre 4,50 i 5,20 €).
Demanem també una ensalada de la mar, amb lletuga, tomàtiga, sardina de bóta, fenoll, avellana i oliva negra.

Sols volíem picar una miqueta, però ja posades ens menjaríem alguna coseta més: un pamboli variat petit, amb formatge de Maó, sobrassada, paté i camaiot.


I no volem res més, però al facebook havíem vist la foto de les ensaïmades que tenia per a berenar i no ens n'hem pogut resistir; això sí, en compartim una per a tres. Està tan bona, amb eixe regustet del sagí...

Ara he de tornar al DCVB. Ensaïmada vé de "saïm" -el que a València diem "sagí"- el greix d'animal, especialment de porc. I ací ve la sorpresa, jo estava convençuda que saïm era una paraula d'origen àrab, però clar, per allò del porc no em quadrava; doncs resulta que l'etimologia és llatina. A la Viquipèdia llig que és probable que siga un derivat d'un dolç jueu, amb l'afegit del saïm de porc per a desjudaïtzar-lo. Nyas, coca! [més informació a ensaimada.es]

Que si ens n'anem, que si no ens n'anem, finalment ens conviden a una misteleta blanca i dues negres.

Total: 42,70 € (3 pers; 14,50 € pers.)

Un lloc molt agradable, absolutament recomanable.
Parlen valencià-mallorquí.

divendres, 20 de febrer

JJ havia vingut un dissabte a la botiga, però ara hi vol sopar.
Novament, el local ple, amb totes les taules ocupades, així que estem en la saleta de lectura, ben tranquils.

Comencem amb una cervesa Mayurca (MYQ per als amics) i unes olivetes.

Cervesa artesanal d'Alaró, amb malt d'ordi i forment, aigua, llúpol i rent de cervesa.

Una panada de carn per a compartir i una ensalada de Camp, amb canonges, ruca, tomàtiga, fenoll, taronja i ametla.

Una coca d'escalivada (amb pebrot roig, albergínia, ceba, anxova, oliva negra i pebrella) amb farina de xeixa. És tan saborosa!

Aigua i una copeta de

El columpio  DO Binissalem
39.5% Manto Negre, 22.8% Cabernet Sauvignon, 18.4% Syrah, 11.2% Callet i 8.1% Merlot.
6 mesos aprox. en bóta de roure
13 % vol.
Celler Tianna Negre. Binissalem, Mallorca

Fruita negra, espècies, torrats... Agradable.


Per a les postres compartim una greixonera (feta amb brossat -brull, mató o recuit, segons el dialecte-, corfa de llima i canyella) i una ensaïmada de carnestoltes (farcida de sobrassada i amb trossets de carabassa dolça -carabassat- per damunt), fantàstica.


Total: 24,40 € (2 persones). Relació qualitat-preu immillorable.
Ambient agradable.

dimecres, 4 de març del 2015
Avui en som 5 i tenim la taula gran.
Gustos diferents: refresc, cervesa i vi.

Trispol 2012  VT Mallorca (Pla i LLevant?)
Bóta nova de roure americà i dun-dos anys de roure francés
13 % vol.
Cabernet franc, sirà i callet
Vins Mesquida-Mora. Porreres, Mallorca
Bàrbara Mesquida-Mora
(Aprox. 18,20 € Vinissimus)
[Caldrà tastar també el Sincronia]

Entrada difícil. Fruita negra, torrats, balsàmic, terra, fumat... Al final, bo.


Comencem amb dues ensalades, una de Mar, amb lletuga, tomaca,  sardina de bóta, avellana i oliva negra, i una d'Horta, amb escarola, carxofa, faves, col i pastenaga. Demanem també un plateret amb fenoll marí per a tastar-lo.

Continuem amb un variadet de pambolis (formatge maonés, sobrassada, camaiot i foiegras). Està tan bo que en demanem més, aquesta vegada de formatge i sobrassada. Clara ens posa una degustació assortida de sobrassada (no ens posem d'acord sobre quina està més bona; per a mi, la de pebre; per a d'altres, la picant).

I finalment, no poden faltar unes coques de farina de xeixa, una d'espinacs, carabassa, formatge, panses, pinyons i all, i l'altra d'escalivada, amb pebrot roig, albergínia, ceba, anxoves, oliva negra i pebrella.

Per a les postres, compartim una ensaïmada i uns robiols d'albercoc. Tot boníssim.


Total: 75,50 € (5 pers.)
Novament, relació qualitat-preu insuperable!