dimecres, 4 de febrer del 2015

The rain in Spain stays mainly in the plain


Des de l'Expo 92 no havia visitat Sevilla, i ja era hora de tornar-hi. Aprofitant que JJ hi ha de treballar un poquet, allà que anem.
Ens ha tocat un cap de setmana de molt de vent i de pluja. Em fa recordar allò del "The rain in Spain stays mainly in the plain", o "La lluvia en Sevilla es una maravilla". Com es deu traduir al català?

Ja sé que a molts vos pot paréixer un tòpic, però sí, acabadeta d'aterrar a Sevilla i ja m'han estafat, al taxi. Resulta que hi ha una tarifa única de l'aeroport a la ciutat, 22,20 € entre setmana, i va i com que a mitjan trajecte canviem la destinació ens fa creure que ha de connectar el taxímetre...i 5,50 € més!
I en una altra ocasió, com que el taxímetre marcava molt poc, el taxista prem un botonet com qui no vol la cosa i ens cobra un euro més.
dissabte, 31 de gener del 2015
Abantal. Alcalde José de la Bandera, 7-9. Sevilla

No sé si els tomtoms andalusos tenen alguna aplicació especial per al reconeixement de la veu, però és ben curiós veure com un taxista sevillà intenta convéncer el seu perquè ens porte on toca.

A la pàgina web del restaurant expliquen que "abantal" és una forma antiga de "delantal". Al diccionari de la RAE, no apareix; la forma que té entrada és "avantal", que remet a "devantal" i aquesta a "delantal". També he llegit que és una forma dialectal de Salamanca i Zamora que vol dir "a punt de vessar";  hi ha l'expressió “está que se abanta: que se sale”.

El restaurant compta amb una estrella Michelin des de l'edició de 2009 i dos sols Repsol des de 2012. I com que anem a Sevilla, no el podem deixar escapar.
Julio Fernánde Quintero és el xef, però no tindrem el plaer de conéixer-lo.

Hi ha carta, un menú degustació (7 plats. 62,70 €) -és el que triem- i un Gran menú degustació (9 plats. 79,20 €).

Detalls de la casa:
galetetes de xoriço i parmesà
bastonets d'anís i pebre roig
puré de papa aliñá amb melva
carlota marinada

Podem triar entre quatre tipus de pa: blanc, amb anous, d'oli i regañà. Te'n serveixen tant com vols i està inclòs en el menú. M'agrada!

A la carta de vins, hi ha un poquet de cada cosa; molts generosos, això sí; els preus ens semblen una miqueta elevats. Ens abelleix alguna coseta de la terra i Gema Muñoz, la sommelier, ens acompanyarà en la decisió:


Ocnos 2012 (?) VT Sierra Norte Sevilla
Chardonnay
10 mesos en bóta de roure francés
Colonias de Galeón. Cazalla de la Sierra, Sevilla.
26,4 € (aprox 10 €)

No és explosiu en nas ni en boca, però és molt agradable, amb la fusta marcada, un poc mineral i dolç -però no el típic dolcet-.



Un altre detall com a entrant, Salmorejo de remolatxa amb moixama i ametles. Molt bon entrant, fresc, cremós... obri la gana.
paucorcelles
Gelatina de mançanilla, crema d'alga, pagell fumat (albur), pinyons i gamba de Huelva. Molt bo el sabor; per a mi, massa gelatina.


Iogurt de foie gras sobre compota de bresquilla i gelatina de vinagre (en aquest cas, sense el cruixent de fruites seques que he vist en algunes fotos).
També està molt bo, però és bastant gras i amb una miqueta n'hi hauria hagut prou (a més a més, després del "nostre" Cubalibre de foie...)

Arròs de porc ibèric i bacallà en paella. Molt saborós i una combinació curiosa. L'arròs molt poc fet.

Lluç amb quallada de porros, all negre i ceba confitada. Molt bona qualitat (encara que, per a mi, hi falta una miqueta de "sal i oli" al lluç).



Pago del Zancúo 2013 VT Sierra Norte de Sevilla
96 % tempranillo, 4 % sirà
9 mesos en bóta de roure francés i americà
14 % vol.
Bodega La Margarita. Constantina, Sevilla
Raúl Fernández
21, 45 € (Aprox. 8,50 €)

Tànic. Fruita, balsàmics.




Llom de cèrvol amb multicereals especiats i rigatoni farcit de chutney de prunes.


Poleá lleugera amb pestiño i gelat de canyella
La poleá són unes postres tradicionls (Sevilla, Cadis, Huelva) fetes amb farina, oli, llet, canyella, corfa de llima, pa, matafaluga...
paucorcelles
Caneló de mango farcit de formatge de cabra i xocolate blanc amb sopa de lemon grass. Postres fresquetes i originals (encara que a aquesta alçada crec que ja s'abusa una miqueta de la textura gelatinosa).



I amb els cafés o infusions, encara hi ha uns petit fours: galeteta de xocolate, gelatina de maduixes (més gelatina!), cruixent de café i magdalenetes.


Menú amb molt bona relació qualitat-preu.
El local està ple. El servei és atent i eficient -tot i que al principi estem un temps que ens sembla excessiu sense ser atesos-. Hi ha una cosa que no m'ha agradat: a l'hora de recitar els ingredients dels plats, es fa de manera ràpida i un poc automàtica, i una cambrera fins i tot s'ha anat allunyant de la taula sense haver acabat.
Falta sentir "els punyals de plaer" que cantava aquell.

[la major part de les fotos són de Diego, que jo m'havia quedat sense bateria. Gràcies]

verema
gourmets.net
paucorcelles
Brillat-Savarin

---------------------
divendres, 30 de gener del 2015

Passejant pel barri de Santa Cruz entrem a fer una picadeta en un tipical bar de tapes, La Moderna (Mareos Gago, 7).
Un fino, un plateret d'aladroc fregidet i un formatge de cabra amb pimentó verd recomanat pel cambrer.  (6,45 € x 4)

Després, un descanset amb vistes a la Giralda des de la terrassa de l'hotel Doña Maria. I clar, un altre fino.
donamaria
Sevilla és Sevilla tot l'any, i encara que és final de gener, veiem processons amb andes (o pasos), amb diverses imatges religioses, música i molta gent darrere.
Les esglésies sempre estan obertes, amb gent resant o oint missa: convent de las Hermanas de la Cruz (Madre Angelita), capella dels Mariners (Esperança de Triana), basílica del Patrocini (amb el Cachorro o Crist de l'Expiració), església del Salvador, de la Magdalena... buf, quant de temps que no en visitava tantes!

A la nit, sopem a La azotea (Conde de Barajas, 12. Barri de Santa Cruz). Tenen dos o tres locals, de gom a gom.
Demanem vi per copes.

Villa Narcisa 2013  VT Rueda
100 % verdejo
13 % vol.
Bodega Javier Sanz. La Seca, Valladolid
3 € x 4 (Aprox. 8 € 75 cl)




Habla del silencio 2013 VT Extremadura
Sirà, cabernet, tempranillo
6 mesos en bóta de roure francés
14 % vol.
Bodegas Habla. Trujillo, Cáceres
Mercedes Suárez
3 € x 3 (aprox. 9,95 € 75 cl)

Fruita roja i negra madura, sotabosc, fongs, mineral. Llaminer


Compartim tapes:

-Polp a feira amb parmentier. Al punt, saborós.
sibaritasporsevilla
-Ensalada de fumats

-Bacallà confitat amb crema d'espàrrecs silvestres

-Mussaca

-Risotto amb bolets

-Galta de porc al vi amb formatge gratinat


Tot boníssim.

12 € (x 5) Molt bona relació qualitat-preu.

I a Triana encara soparem en un altre lloc, Las Golondrinas (una subseu del carrer Antillano Campos): rellom, calamarsons a la planxa, peix espasa o emperador i melva en conserva. Tot correcte, fantàstic si tenim en compte que som 12 persones i ens han servit en un tres i no res.


Algunes cerveses, refrescos i vinet.

Celeste Roble 2013 DO Ribera del Duero
Tempranillo
Bodegas Miguel Torres.
Aprox. 6 €

Total: 12 € (x1 2)



Alguns encara han disfrutat més de Sevilla: pernilet, caçó en adob, coques de gambetes (tortas de camarones), salmorejo...

Ah, i ens queda un espectacle, un poquet guiri, però curiós: Casa Anselma (Pagés del Corro, 49. Triana). Es fa cua a la porta i obrin a les 12,05 de la nit; alguns tenen la sort de seure i uns altres es queden drets. No es paga entrada, però la consumició és obligatòria (7 €, de garrafa). Pensava que hi havia un poc de flamenc, però és una música del tipus de Los del Río. I l'Anselma, bastant desmillorada però que deu haver sigut geni i figura, s'arranca de tant en tant. Es demana al públic que isca a ballar, però si la que ix és una guiri borratxeta, a l'ama no li agrada gens i l'envia a seure.
strippedbacktravel
Una ciutat bonica, amb l'alegre i típica arquitectura, els patis, l'art mudèjar, el riu... Que si m'agradaria viure-hi? Tinc poc d'andalusa, jo.