divendres, 3 d’abril del 2015

14 d'Abril (3 i 4)

14 d'Abril   Plaça del Pilar, 7. Barri del Pilar (Velluters)  649 447 249
dijous, 2 d'abril del 2015

Esperanza és un personatge molt especial. Solament que vages una vegada al restaurant, ja et recorda per sempre. Solament obri els dijous a migdia; després d'anar dimarts al Mercat Central envia el menú als clients, però si vos espereu a rebre el correu ja heu fet tard, perquè la gent fa les reserves almenys d'una setmana per a l'altra. No desespereu, que també obri per a menjars concertats i de tant en tant fa algun "especial".
Aquesta setmana la gent li estava proposant de fer sopar dimecres a la nit (que si les vacances, que si els xiquets ja no tenen escola...) i a ella li feia goig, però altres hem insistit perquè obrira dijous i, finalment, per acontentar-nos a tots ha obert els dos dies. Gràcies.

El menú consta de quatre plats i postres; al migdia val 12 €.
Que bo, estar de vacances! Mentre esperem als que sí que treballen ens fem un vermut i una clara, amb unes olivetes. Quan hi arriben demanen cervesa i aigua.

Detall (mentre esperem): llesca de pa torrat amb sobrassada, ceba caramel·litzada i formatge



Troupe 2013  DO Rías Baixas   (Valle do Salnés)
"un viño canalla e descarado, pensado para gozar en compañía"
100 % albariño
12,5 % vol.
Adega Mar de Envero.
Enòleg: Manyo (Miguel Ángel) Moreira
17 € (9,50 € Vinissimus)

Fruita tropical, de pinyol, flors; cítric, saborós.


- Clòtxines del Mediterrani amb guacamole. Fresquetes, originals.


- Coqueta d'aladroc i tomaca raff. Boníssima. Tots se la mengen a mos redó; jo, amb ganivet i forqueta.

- Carxofes confitades amb sépia de platja. Exquisides.


- Galta amb salsa de mel de romaní i crema de creïlla. Tan tendra...! I la crema, per a sucar-hi bona cosa de pa.

- Arròs amb llet (sense arròs i sense llet, amb crema d'arròs, nata, arròs inflat, gelat de flor de taronger i pols de brownie)

Cafés i detall de licor (mistela)
Total 75 € (4 pers.; 19 € pers.)

M'agrada molt aquest lloc, i Esperanza és l'amabilitat en persona. Molt recomanable. Solament un consell; no, dos: no vingueu si voleu un dinar ràpid o si no suporteu els tamborets alts.

Encara no em parlen en valencià, però ja m'escriuen.


14 d'abril (1)
14 d'abril (2)

dijous, 23 d'abril del 2015. Dia del Llibre

Tot i que m'agrada la sensació de ser habitual en un lloc, no solc repetir restaurant tan sovint, però les coses van com van i avui és un dia especial: és el dia del LLibre, hem quedat amb el nostre xic (també traïdor, sí) i Esperanza obri de nit.

De matí, amb els de batxillerat hem parlat de les propostes de la Fira del LLibre (que no té encara 50 anys tot i ser-ne la 50 edició) i hem llegit Papasseit, Brossa i Dalí (el recital previst per a avui s'ha hagut d'ajornar) i en les classes de Suport Educatiu hem escoltat una cançó d'Ambäukatunàbia i n'hem fet diverses activitats. Com a curiositat, hem escoltat la cançó amb el mòbil d'una alumna, perquè amb l'Internet de la Biblioteca ha estat impossible. Sí, que bonic és treballar amb les noves tecnologies...!

A les 16h. la cita és a l'IES Clara Campoamor d'Alaquàs, amb lectures, interpretacions musicals i el Club de Lectura del llibre Espiral de Manuel Baixauli (totapedrafaparet).
A les 19 h, al Centre Octubre de València, lectura de textos d'autors valencians actuals i homenatge a Ovidi Montllor amb motiu del 20è aniversari de la seva mort (vilaweb)
A les 20,15 h, a la Galeria del Palau, hi ha l'exposició "Junts en la diversitat", encara que hi anem perquè Jj diu que té una col·lega que fa una performance i normalment fa coses xules. Però a mi, quan era xicoteta, no m'ho degueren explicar bé. De més grandeta he intentat anar entenent-ho pel meu compte i he acabat ben enfarinada a "Sobre la poética de los alimentos", de Lucía Peiró. Ma tu quina gràcia!

I ja, a un poquet més de les 21 h, a sopar al 14 d'abril.
En veure'ns entrar, el gran somriure d'Esperanza ens dóna la benvinguda; ens confessa que li fa un poc de vergonya veure com alguns clients repeteixen sovint al seu restaurant... Encara està enllestint els plats a la cuina, darrere del taulell, i tardarà una miqueta a començar el festival.
Podem triar una taula amb estovalles blanques o una un poc més gran; triem la segona (no sé si els tapetets verds són la causa de la mala qualitat de les fotos, si és la nit, o si sóc jo...)

Ester (amb el permís de l'ama) ens porta una botella de vi. El suro està en molt males condicions i han hagut de colar el vi.

Idus 2002 DOQ Priorat
40 % carinyena, 25 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, 10 % Garnatxa Tinta i 5 % Syrah
18 mesos en bóta nova de roure francés
14,5 % vol.
Celler Vall Llach. Porrera
Enòleg: Salus Álvarez (?)
(Aprox. 31,55 € Decántalo - 37,50 €)

Ho ha perdut quasi tot, la fusta s'ha menjat la fruita, el mineral...; a alguns els resulta dur i abandonen, jo no puc, el meu Llach encara m'ofereix una vella simfonia...


Parotet Vermell 2012 DO València
Monastrell, garnatxa tintorera i mandó
4-6 mesos en gerres de fang soterrades
13 % vol.
Celler del Roure. Moixent, València
Pablo Calatyud
12,50 € (6,75 € Alforins)

Fruita, punt tànic, mineral, terra.


Detall: torradeta amb pericana.

1r Reinterpretació de tzatziki grec, amb iogurt, cogombre (trossets i crema) i ous de truita. Fresquet i ben bo.

2n Ensalada de clòtxines de València, algues i crema. Hi ha una pols de clòtxines que es fa al forn durant 36 hores!!! Queda un puntet salada, però és una proposta xula,


3r Sardines marinades amb salsa de tomaquetes, crema d'oliva deshidratada al forn i formatge manxego.  Natural i bo.

4t Creïlletes braves, redonetes amb l'allioli per dins. Quines ganes de tastar-les tenia! Fantàstiques. Huran de passar a la llista de "millors creïlles braves de València".


5é Carxofes fumades i alls tendres confitatss en oli d'oliva i embolicats en pernil de Terol.


6é Rellom amb crosta d'olives, espelta i un brou fet amb el seu suc i xampinyons oxidats. Tendret i saborós.

7é Mos d'aristòcrata (bescuit banyat en aigua de flor de taronger i crema de llet) amb salsa de pistatxos. Deu estar bo, encara que no és el tipus de postres per les quals perd el sentit, però el sopar és un poquet excessiu i ja no podem més (de veritat que sent deixar-me'n la meitat, Esperanza).


Com sempre, excel·lent relació qualitat-preu; no sé com s'ho fa aquesta dona per oferir aquest menú a 15 €!
Aigua, café i infusió. Total: 77,20 (4 pers.; 19,30 € pers.)
Més que recomanable.