dilluns, 20 de juny del 2016

Catarsi a l'Almardà

dijous, 16 de juny del 2016
Bar Restaurant Casa Ruiz. Platja d'Almardà, Sagunt. Av. d'Itȧlia, 76 -  962 608 189

Un any més tenim la cita catàrquica de final de curs al baret de Ruiz (l'any passat ens la vam saltar, sí). Trobe que fan diversos arrossos, peix i moltes altres coses d'ací i d'àllà -marroquines-, però nosaltres sempre demanem el cuscús (s'ha d'encomanar amb antelació). Un dia farem la revolució i demanarem bastela (pasta de full farcida de colomí o pollastre, ametlles i espècies, empolsada de sucre i canyella).
A la terrassa, si no pega el sol, s'està molt bé.

Abans, unes tellines (llàstima: massa fetes) i unes clòtxines.


Traslascuestas Roble 2014 DO Ribera del Duero
100 % tinta fina
6 mesos en bóta de roure francés i americà
14 % vol.
Bodegas Traslascuestas. Grupo Piérola. Valcavado de Roa / Pedrosa de Duero, Burgos
Carlos Bujanda Fernández de Piérola
(Aprox. 7,26 € Univinum)



Encara que en som 4, demanem el cuscús per a 3; n'hi ha més que suficient. Amb corder, creïlla, carlota, carabassa, cigrons, panses, ceba caramel·litzada... caldet i harissa. Boníssim, com sempre.


Un poquet de fruita per a les postres (meló tendral, d'alger, pinya) i te amb menta (el demanem sense sucre, massa amarg)

Total: 24,50 € x 4
No puc ser objectiva, però trobe que és un lloc molt recomanable.
D'una banda, les casetes tradicionals de platja, d'una planta; de l'altra, la duna i la ratlleta de mar... preciós.
No parlen valencià.

201120122014
Verema

Després, a fer la migdiada i continuar la catarsi a la platja.


Enguany introduïm una novetat: un gintònic a la platja de Canet d'en Berenguer. Aisss, com trobem a faltar el nostre xic a la fàbrica!
------------------------------

Sembla que el topònim Almardà prové d’un antropònim: Marrà, o més concretament de la variant occidental Mardà, un terme que significa "mascle de l’ovella no castrat" i que també, és pura hipotesi, podria fer al·lusió al cognom o al malnom del propietari d’aquelles terres: el Mardà.
Una altra història seria aquella segons la qual la paraula Mardà seria àrab; Almardà podria significar "els malalts" (المرضى) o "lloc de malalts, un espai apartat de la població en temps de la lepra o la pesta" [Costumari Durbà].
Moru-Rey i Carme Barceló pensen que el topònim és àrab [A Alboraia hi ha l'alqueria Massamardà]; Coromines, que és preromà (onomastica.cat).

El topònim Canet prové del llatí Cannetum que significa canyar i que fa referència a la marjal, zona pantanosa que s'estenia de Puçol a Almenara amb abundància de canyars.  Jaume I, en el llibre del Repartiment (1237), dóna una extensió de terra al convent de Benifassà. Els primers propietaris del territori durant el feudalisme van ser Pere Robí, Arnau Joan i Francesc Berenguer