dilluns, 6 de juny del 2016

De pas per Iàtova

diumenge, 5 de juny del 2016

Avui l'excursió de Ca Revolta és a Iàtova (la Foia de Buyol), i comptem amb el guiatge de Jacobo, del Grup excursionista Atava (amb l'ajuda de Cento i Vicente).
En arribar al poble, veiem que al parc de Sant Vicent estan muntant les casetes de la VII Fira de Turisme, Artesania i Gastronomia.


Fem un cafenet fresquet i comencem: camí dels Vallejos - cruïlla del Revolcador (vistes: a la dreta la zona de Bunyol anomenada Pardenillas i a l’esquerra el Motrotón amb la Serra Martés al fons) - alt de la Cardera - senda de la Rambla el Motrotón (en principi eren uns 14 km; crec que al final hem agafat alguna drecera).

El topònim de Iàtova (com Ènova), en la conca del Magre, fa referència a un pas entre muntanyes (del llatí HIATUA ‘obertura, escletxa, hiatus’). La Foia de Bunyol està tancada al nord i a l'est pel riu de Bunyol, a l'oest per la serra de Malacara i al sud pel Motrotón; al sud-oest hi ha una obertura per on discorre la rambla de l'Horteta, el riu Millars i el riu Magre (actual CV-429) que comunica la Foia amb la Meseta de Requena.
Hi ha diverses restes prehistòriques a la zona. En l'època romana, Iàtova pertangué a Edetània. I en l'àrab fou Atava. En 1238-45 fou donada al cavaller aragonés Rodrigo de Liçana per la seua ajuda en la reconquesta (tot i que abans Jaume I i Liçana havien lluitat en bàndols diferents), amb Bunyol, Montroi, Macastre i Alboraig.

Alguns dels plats tradicionals de Iàtova són el gaspatxo, la Gachamiga i Migas, l'olla d'herbes o de penques, el Mojete, el Rin-Ran, el pisto, l'arròs negre...; quant al forn: el pa, els rossegons, la torta de tajà...
Quan tornem de l'excursió, ens fem una cerveseta a la caseta del Grup excursionista i Emilio ens convida a tastar el rin-ran yatovero, un calder de creïlles, bacallà, tomaca, all i ou.


Després anirem al bar Navarro (Major, 6; 962 51 62 43) i tastarem altres especialitats.

Detall: Cacauets
Tapes: creïlles braves,

calamarsons.

Plat principal: es pot triar entre
-gaspatxo

-i arròs negre. Curiós, no és de peix, sinó de costelles de porc, carxofa i fesols negres*.


Cervesa, refescs, vi.
Cafés i infusions. No hi ha postres.
Total: 15 €


*Al poble hi diuen "bajoca dentrelaza": un fesol negre que es conrea "entre la dacsa". No donava crèdit quan m'ho han explicat!!!