divendres, 15 de juliol del 2016

Dora explora la mar i s'ho pren a la fresca

dimarts, 12 de juliol del 2016

Un bon record d'infantesa és quan anàvem a dinar al merendero (llàstima que la paraula correcta, "berenador", no l'hem dita mai) de Cal Gato -Alboraia-o a sopar al de Martí -Massalfassar-: clòtxines, tellines, caragolets avellanencs, creïlles braves, sepionet a la planxa, calamars... i vi amb llimonà (sí, sí, de xicotets en bevíem). Supose que amb alguna llei de costes, o per no complir la normativa de bars i restaurants, van anar desapareixent.
Ma tia Amparo em passa aquesta pintura del Gato


 I d'Almàssera Antiga, aquesta foto


Després aparegueren els xiringuitos (novament, una paraula incorrecta: baret, barracó, guingueta, quiosquet, quiosc de begudes o barraca...), però jo tenia idealitzat aquell record i ja no n'he tornat a trobar l'essència.

Avui, Dora ens convoca pel seu aniversari a A la Bartola Beach (del grup Vicios Italianos).
Platja de la Patacona (a l'altura del passeig Marítim, 83), Alboraia - 663 287 948
Primer, una cerveseta sobre l'arena,


I després, ja a taula, hi ha un menú amb picadeta (papes, olives, còctel salat...), cervesa, ensalades de quinoa i de tonyina, entrepans de pernil, pollastre amb curri...


No estava previst, però Ali ha portat ciris i s'han de bufar, així que porten un pastís de carlota boníssim. I es bufaran a ritme de Parxís, xís, xís. Per molts anys, mante.


I per a acabar, un mojito.

Tanquen a les 23h.
No parlen valencià. Sí italià, clar.


D'on ve l'expressió "a la bartola"? Com sempre, diverses versions:
Que si Bartolo és un personatge proverbial, protagonista d'algun conte popular, associat a la vagància, (com en castellà Abundio, a la ximpleria o Picio, a la lletjor).
Que si -Sbarbi i Joan Coromines- bartola era el nom popular de la panxa, i així doncs tumbarse a la bartola seria "ajeure-s'hi de panxa per amunt". El 24 d'agost se celebra Sant Bartomeu i en molts pobles assenyalava el final de la collita, i per això es descansava.