diumenge, 2 d’abril del 2017

VALbuena a VALència

divendres, 31 de març del 2017

Ja fa quasi dos anys vam comprar uns Valbuena per a fer una kata vertical, però era difícil que estiguérem tots. Per fi ha arribat el dia.
Plantegem si la fem tapant les botelles o no, però decidim que anirem tastant els vins començant pel més jove.

Vega Sicilia (Valbuena de Duero, Valladolid) fou fundada en 1864 per Eloy Lecanda. Des de 1982 és propietat de la família Álvarez. Entre 1985 i 1998, l'enòleg responsable fou Mariano García; entre 1998 i 2015, Xavier Ausàs i des de 2015, Gonzalo Iturriaga de Juan

Què podem trobar a Vega Sicilia?
-Único. Es fa amb el raïm de més qualitat. Predomina el tempranillo (normalment un 80 %) i el Cabernet Sauvignon (20 %). Està cinc anys en bótes de diferents grandàries i anys (2005, 275 €)
-Único Reserva Especial. Ix sense any pequè s'elabora amb partides de diferents anys (per exemple, el que va eixir en 2010 tenia collita del 91-94-95 i val aproximadament 620 €; l'edició de 2015, 279€).
-Valbuena 5º. És el segon vi. Sol eleborar-se amb Tempranillo (95 %) i Merlot (5%).

Bodegas Alión, DO Ribera del Duero (1991)
Bodegas Pintia, DO Toro (2001)
Bodega hongaresa Tokaj-Oremus
Col·laboració Rothschild-Vega Sicilia a La Rioja amb els vins Macán
Importación i distribució de Domaine de la Romanée-Conti


2010
95 % tinta fina, 5 % merlot
5 mesos en dipòsits de fusta de 20000 litres. 16 mesos aproximadament mesos en bótes noves (50% roure americà i 50%  francés), 4 mesos en bóta envinada i 4 mesos en tina gran de fusta (Bodeboca)
14,5 % vol.
Embotellat en maig del 2013, comercialitzat en 2015.  200.000 botelles.
97,95 €
- Caiguda d'ermini; capa alta, pruna negra, oliós
- Fruita, carn, molt ric en aromes i sense moure'l; torrats, fusta en el fons, vainilla, café
- En boca decep un poc, està verd; apareix la fusta, cassís. Alguns diuen que un gran vi.

2009
95 % tinta fina, 5 % merlot
5 mesos en dipòsits de fusta de 20000 litres. 16 mesos aproximadament meses en bótes noves (50% roure americà i 50%  francés), 4 mesos en bóta envinada i 4 mesos en tina gran de fusta (Bodeboca)
14 % vol.
Any amb cicle llarg. 180.038 botelles
97,95 €

- Color un poquet més evolucionat i capa un poc més baixa
- A penes té nas, herba; en moure'l sí que ix la quadra, el cuir, el pebre negre, diuen que almesc...
- Puntet dolç però final amarg, fusta licorós. És el que més m'agrada.


2008
Tinta fina. Sense merlot?
7 mesos en dipòsits de fusta de 20000 litres. 12 mesos en bóta nova (60% roure americà i 40%  francés), 3 mesos en bóta envinada, 6 mesos en tina de fusta
14 % vol.
179.925 botelles
89,90 €

- Capa més baixa i un poquet més tella, pruna
- Balsàmic, herba olives, fruita compotada, afrancesat, café, tabac, melmelada
- Lleuger en boca, francés, delicat, més fusta

2007
Tempranillo. Sense merlot (segons el celler; en altres llocs posa que el 10 %; amb Cabernet Sauvignon? Malbec?)
Criança de 5 anys en fusta i botella.
14,5 % vol.
2007 fou un any molt fred.
89,90 €

- Tèrbol, capa mitjana (no ha continuat descendint)
- Vainilla, no fruita; cuir, ric
- Acidesa present, "elegància a xorros, però no emociona", sedós

Molt curiós, són tan diferents!


I per a sopar

Mauro 2012 VT Castella-Lleó
90 % tempranillo, 10 % sirà
16 mesos en bóta de roure francés i americà
14 % vol
Bodegas Mauro. Tudela del Duero, Valladolid
Enòleg: Eduardo García (fill de Mariano García)
24,30 €

Ens sembla molt discret en comparació als anteriors, però va traent caràcter; equilibrat.


Pernil i llonganisseta de pasqua
Ensalada verda
Anxoves i sardines marinades
Truita de creïlles

Pastís de carn

I el que tots esperen: la col fregida amb carn i embotit


Pa del Forn de Sant Bartolomé (Jesús Machí. C/ Duc de Calàbria, 14): pa de massa mare, de kamut, de carabassa, pataquetes...

Formatges de Sólo Queso (mercat de Russafa)
Praizal semicurat. Ovella, Lleó
Moluengo, cabra, Albacete (Quesos La Rueda)
El put, vaca, Girona (Le Bolut)
La bomba curat, cabra, Madrid (La cabezuela)
Moncedillo Blue, ovella, , Segóvia


Fruita natural: maduixetes silvestres, maduixots de Canals, plàtan i mango.


Bunyols del Contraste.

I alguns continuen amb algun vi dolcet