dimecres, 26 de juliol del 2017

Sardenya a Russafa

dimecres, 5 de juliol
Improntas Restaurant  
Plaça Baró de Cortes, 22, Russafa - 631 141 363

No tenim res a casa per a dinar i eixim a veure què trobem; algun lloc tancat i algun que ja no ens agafa. Ens decidim pel sard, tot i que, a mi, no m'agrada gens dinar a les terrasses dels bars, és a dir, a la vorera.

Recordem aquelles paraules de Josep Pla (Illes mediterrànies 2. De Còrsega a Sardenya), sobre l'illa:
"Com en totes les illes del Mediterrani —com a Menorca i a Delos, a Corfú i a Elba—, l’arribada a Sardenya us fa sentir com una immersió en una estranya, remota, llunyania. A les illes tot té un punt somort, d’atonia, de calma somniosa: és com si portéssiu cotó fluix a les orelles. Hi ha persones que no poden sofrir-ho. Jo m’hi adapto sense gaires compliments. La vida intensa m’empipa. Quan vaig veure que el tren enfilava un paisatge de terres altes, muntanyós, poblat de suredes i de pins, l’aire ple d’olors de farigola, romaní i espígol, amb les flors grogues de la ginesta, el sòl cobert d’argelagues florides, solitari i desert, em semblà trobar-me altra vegda a la meva terra materna. Encant de Sardenya!"

Hi ha menú del dia, però no ens apanya, i demanem que ens recomanen algun plat.

Cervesa Amstel (1,70 € x 3)

Clòtxines amb taronja (10 €)


Post Pastora (antipasti): formatges diversos (casu marzu, gorgonzzola amb mascarpone, pecorino, fiore..., carn freda, mortadel·la... (15,50)


El formatge de cucs (casu marzu -o casu giampagadu, casu modde, casu becciu, casu fattittu', cassu 'attu, casu cundítu, formaggio marcio-) està prohibit, en teoria.


Tot sobre pa carasau (carasatu, carasadu, o “pane è fresa”), típic de Sardenya, conegut també com de “carta musica” perquè és cruixent. El mot sard deriva de “cariare” o “hariare”, que indica la modalitat característica d'elaboració de la massa.

Ens trauen també una cistelleta de pa tradicional que demanem (no sabíem que anava aquest pa) i no la cobren.

 Espagueti amb ous de llissa (14 €)


Per a les postres, compartim una seàda (anche sebàda, seatta i sevada en sard) és un plat típic sard a base de sèmola, formatge i mel o sucre (5,50 €).


Café (1,30 €)

Total: 25,70 € x 2

Parlen valencià. La cuinera, no; parla castellà amb accent italià; ens diu que també parla sard; és molt amable, ens ho explica tot i més.

El sardònix (pedra sardònica o sarda) és una varietat del quars calcedònia. Si té a veure o no amb Sardenya i els sards...