divendres, 4 d’agost de 2017

Toro, Toro, Toro...

juliol del 2017
kata 136 - 29/07/17 (César) - Tinta de Toro

Tenim la grandíssima sort que Carlos Gallego Gutiérrez, veedor del Consell Regulador de Toro, ens prepare aquesta kata.

A Toro té El Cabildo, Casa de Siestas

I a Morales de Toro, La Panera, enobar-vinoteca.

Tots els vins que tastarem són DO Toro, monovarietals de tinta de Toro.
Els anys són 2015-14-13-12
Entre 15 i 15,5% vol.
Cellers diferents.
Mínim de 12 mesos de bóta.
Peu franc
Entre 18 i 30 €

1. Almirez 2015
14 mesos en bóta 30% nova de roure francés i 70% d'un vi
14,5% vol.
Teso La Monja. Sierra Cantabria. Valdefinjas, Zamora (Románico-Almirez-Victorino-Alabaster-Teso La Monja)
Marcos Eguren
Aprox. 15,95 - 17 €

- Capa alta, llàgrima que tinta
- Corfa de taronja, fruita fresca, francés, vainilla, regaléssia, torrats, fruita negra
- Tànic agradable, fresc, bona acidesa, potser falta volum

2. Vatan 2014
22 mesos en bóta nova de roure francés
15,5% vol.
Bodegas Ordóñez.
Nacho Álvarez?
Aprox. 24,50-30 €

- Capa un poc més alta
- Menys intens en nas. floral, vegetal (no típic de Toro), menys fusta
- Afrancesat, amarg, correspondència nas-boca, més curt, simple



3. San Román 2013
24 mesos en bóta nova i usada de roure francés i americà
14,5% vol.
San Román Viñedos y Bodegas. Maurodos. Pedrosa del Rey, Valladolid
87.788 botelles
Aprox. 24-25 €

- Capa alta, menys brillant i menys lluminós (el 13 és un any complicat)
- Més càrnic, cuiro, greix, betum, animal, fusta més tosca, més apagada (bótes menys noves). el més alcohòlic, guinda en aiguardent, típic de Toro
- Guanya molt en boca, típic de Toro, tanins elegants, possibilitat d'evolucionar a millor (els altres 2, no)
EL QUE MÉS ENS AGRADA

4. Epitafio 2012
12 mesos en roure francés nou i usat
15% vol.
Legado de Orniz. San Román de Hornija, Valladolid
Enriqueta Celemín Amaro i Diego Alfredo Ribbert
Aprox. 20 €

Bodega nova, trevallaven per a Numanthia
- Capa alta
- Brea, orins?, espècies, vernís, acetona, quitrà. Potser falta aire
- Més alcohòlic, tànic, sec, pastós, concentrat



- La Chispa Negra
Vi dolç
13,5% vol.
Dominio del Bendito. Toro, Zamora
Aprox. 28,50 €

Panses, figues, prunes... boníssim





I per a sopar,
Formatges,

empanada de formatge i pernil dolç,

tomaca amb anxoves,

llesques de pa amb pernil,


el plat estrella, morro de vaca


i els dolços típics de Toro: teules, bollo coscarón o repelada i ametlats



- Liber GR 2010
24 mesos en bóta
Liberalia. Valladolid
Aprox. 30-40 €?






I coneixerem le propostes de Carlos:

- Finca Yerro 2014
Cañada del Pino. Morales de Toro, Zamora

- Piélago 2014
14-16 mesos criança
15% vol.
Aprox. 9,50 €
Cañada del Pino.
Divendres ens fan una rebuda a Chez Paquita que ens fa sentir uns vertaders maharajàs.




Cervesa artesanal Z

Abadía de Aribayos.Moraleja del Vino, Zamora







Vi blanc José Pariente, DO Rueda, La Seca, Valladolid

Gaspatxo andalús
Formatges
[A Toro hi ha Queserías CastroQuesos Chillón Plaza; Quesos del Duero de Garcia Baquero...]

Espàrrecs Anda, espectaculars



El primer Paso 2015 DO Toro
Tinta de Toro
6 mesos en bóta de roure francés i americà
15% vol
Dominio del Bendito. Toro
Aprox. 12,50 €






Embotits de Toro
Truita de creïlla
Pernil



Tritón 2015 DO Toro
Tinta de Toro
8 mesos sobre mare
15% vol.
Bodegas Ordóñez.
Aprox. 12,50 €






Chichas (prova de la matança de porc), amb ou fregit si algú n'ha volgut


Dolços de Toro


Dissabte fem una visita guiada de la mà de Paquita per la ciutat de Toro i després anem a Valbusenda on ens mostren la bodega, amb una copa de rosat a la mà.


Tenen una plantació amb una immensa varietat de raïm, varietats que no he escoltat mai.
5barricas
Després dinem en un reservat (no recorde el nom, és una varietat de raïm) del restaurant Nube, en una taula quadrada que permet la conversa entre els 13 comensals. El menú ja estava aparaulat (39 €):

- Salmorejo amb pols de pernil

- Ensalada templada de polp i creïlles amb vinagreta d'all i emulsió de pebre roig


- Lluç amb verduretes sobre llit de creïlla i salsa amb punt dolç extraordinaris


- Pastís de poma calent amb gelat

Valbusenda blanc, rosat
i Valbusenda Roble 2009
8 mesos en roure francés i americà
15% vol
Pa i aigua
Cafés i infusions

I tenen uns sofàs ben acollidors per a fer la migdiada...
Abreunvinito/Verema

L'amfitrió ens convida a una visita i tast a la bodega Numanthia (LVMH):


 Termes, Numanthia i Termanthia. Tots 2010.



Que destroy que som al kataklub, hahaha! Els trobem tots tànics, verds. Una kata de luxe.
Entrevista Manuel Louzada, enòleg de Numanthia

En acabant, fem un descans i un banyet a la piscina. També hi ha pastissos!!!

Diumenge fem una excursioneta a Zamora i dinem a La flaca Taberna Gastronómica.
Mentre es fan les 14 h i obrin la sala, fem unes cervesetes i vermuts, amb una tapa de formatge.

No hi ha carta, sols un menú de 13€,


Finca Sobreño 2012 DO Toro
Tinta de Toro
9 mesos en roure americà i 6 mesos en botella
14,5% vol.
Bodegas Sobreño. Toro
15 € (9,20 € Vinissimus)






- Bombó de foie amb bresquilla

- Ensalada americana

- Pastís de cap-roig amb panets

- Sorbet La Flaca (sembla fet de suc de taronja de bric)

- Pimientons del Piquillo farcits de vedella amb salsa de pebre


- Bescuit de xocolate amb toffe

Tot molt bàsic. Inclou aigua, pa, i cafés. Preu increïble.

Gran cap de setmana. Gràcies, César i Alicia. I moltíssimes gràcies a la família.