dilluns, 9 d’abril del 2018

A Malta, mela!*

souvenirsthandontsuck
Un Erasmus ens porta dues setmanetes a Malta, país del que sé ben poc, però on hi ha acadèmies per a estudiar anglés molt més barates que a Anglaterra o a Irlanda. Si em pregunteu fa uns dies què sé sobre la gastronomia de Malta probablement només podria haver dit que deu ser mediterrània. I així és, amb influència àrab (cremes, pastissos, ametla, dàtils...) i sobretot italiana -Sicília- (caponata, pasta...); també té algun tret anglés.

Ben bé cada dia mengem els típics pastizzi (pasta fullada amb ricotta o amb crema de pésols) al desdejuni de l'hotel, o comprant-los en parades del carrer


i també els qassata, amb espinacs i de vegades anxova. ("Are our pies a real qassata?")

A Mdina ( Mdina Experience) ens en fem un amb uns vinets, en una placeta preciosa, la de la Mesquita, on trobem un recés de pau fantàstic, de gent i de vent. Quin solet més bo!


Ens agrada de tant en tant fer una paradeta per a prendre una copeta de vi; normalment no posen cap tapeta, però si demanes unes olivetes, te les posen i no te les cobren.
Al Triq Il-Merkanti de la Valletta, ens en fem uns (Red Label, Delicata,) a La Pira (on són molt amables. 35, Merchant St. +356 2722 0232 - 3,5 € x 2), i uns al Cadena (on no ho són tant. 3 € x 2). Molt, molt bàsic.


Al City Lion, ja de nit i quasi a fosques, amb un ciriet roig, ens serveixen unes "botelletes d'avió" de La Torre Merlot, Marsovin (4,95 € x 2); ací sí que ens trauen uns cacaus i unes olives sense demanar-ho.


Al Blue Cave de la Blue Grotto o That il-Hnejja bevem uns vinets Medina (Delicata), amb una ftira (entrepà) de pollastre (5,90 € x 2).


En un portet preciós de Gozo, Marsalforn, ens asseiem arran de mar i tastem un vinet amb la varietat blanca de l'illa, Girgentina (amb Chardonnay), de Delicata (Malta DOK Superior). El trobem boníssim, molt fresquet.

Amb una bruschetta de tomata i olives.
Total: 5,7 € x 2

Hem begut poca cervesa; Cisk (/čisk/), clar. (Mejores cervezas de Malta)
La millor, voreta mar, al Masons Café, al costat de la Torri ta' San Ġiljan o Torre di San Giuliano,


amb una bruschetta al pomodoro i una ensalada Caprese (6,90 € x2)


L'altra, en un lloc d'eixos que estan buits i tenen gent perquè els bars del costat estan plens, el Crudo (25, Main Street STJ Saint Julian's +356 9914 0837). No faig ni foto. El servei, molt amabele, això sí. (11,80 € x 2)

El que no he pogut tastar ha sigut el licor de figa palera (bajtra); en totes les botigues de souvenirs n'hi havia, però als bars, no.

En una illa, es deu menjar peix, no? En un portet preciós, Marsaxlokk, fan mercat de peix i d'altres coses els diumenges de matí. Val molt la pena anar-hi.


Ací hem begut el típic refresc Kinnie (des de 1952), de taronja chinotto, dolç amb un punt amarg. Sembla que als maltesos els agrada beure'l sense got.

I hem dinat a Terrone (1 Wilga Street, Marsaxlokk)

Compartim pagell (snapper)


polp

i tonyina
Tot boníssim


Amb dues copetes de vi (7 € x 2!)
Marnisi 2015  Malta Wine Estates
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Marsovin. Marsaxlokk
Molt agradable; fruita, torrats, espècies...
(7 € una copa)


Total: 32 € x 2


També mengem peix a l'U Bistrot, un restaurantet davall de l'hotel, cara a la badia, que ens apanya molt i on anem sovint (Balluta Bay. San Giljan.  +356 2311 2361).

Llobarro fresc


En aquest restaurant sempre comencen amb el detall d'una cistelleta amb pa, bastonets de pa i alguna crema com ara humus; oli, sal i pebre.
MAI ens han cobrat el pa ni el cobert en cap restaurant.
Ens solen preguntar si volem pebre als plats (acabat de moldre).

Ací hem tastat també la típica Alljotta, sopa de peix, amb all, tomata, herbes...


raviolis farcits de porc,

ensalada, carpaccio de vedella, xampinyons amb all...

I hem begut

KWV Classic Collection 2016
Shiraz
KWV. Paarl, Sud-àfrica








o Medina 2017  Malta DOK
Cabernet Franc
13,5% vol.
Delicata. Paola, Malta.







Per a celebrar l'aniversari de Carme fins i tot hem demanat postres, un xocolate fondant


Un dels llocs tradicionals que ens havien recomanat és el Ta'Kris (80 Fawwara Lane, Sliema +356 21337367 / +356 79337367)

Llegim que les racions són abundants i som prudents: jo demane Stuffat tal-fenek, conill guisat, un plat típic, amb verdures (em sona molt anglés: tot junt al plat i amb la Worcester...)


Carme, un plat de corder (també ben marronet, però un poc més modern)


Per a les postres demanem un assortidet tradicional: imqaret (farcit de dàtils), Helwa Tat-Tork (una espècie de torronet que no ens agrada gens), kannoli, gelat... 


Aigua i un mitget de vi Fenici 2015 (Merlot i Sirà. Meridiana. Malta DOK Superior)

Un café. 
Total: 27,23 € x 2 
Els guiris ho trobem tot i ho petem. Molta gent servint, alguna un poc seca, però amb el punt excessiu que et pregunten cent vegades si tot està bé. Tot i això, mereix la pena.

Un altre lloc recomanat és el Fumia Restaurant  (La Vecchia Dogana, Sa Maison Road. Pietà. Malta  +356 2131 7053) (fb)
  

Tot el servei és jove, i italià, molt amable. El lloc és espectacular, quasi dins de l'aigua. El menjar, producte de qualitat, però res més.


En la carta estava escrita la història de l'edifici, però no la llig detingudament pensant que deu estar a la pàgina web. Error! He trobat que abans es deia La Vecchia Dogana, i vull suposar que devia ser una antiga duana. No ho sé. 
Detall: torradetes amb tomata i amb pimentó roig. 
Compartim unes cloïsses al vi, 

una ensalada de polp -el millor plat- 

i un variadet de peix a la graella. 





Demane l'únic vi blanc que tenen amb Girgentina (i Chardonnay), 1919, de Marsovin
[la varietat autòctona per al vi negre és la Ġellewża] 

Amb aigua, tiramisú, café i infusió, 46,23 € x 2)






Un dels lloc anomenats "de fusió" és l'Infame (sembla que es diu així en honor de Caravaggio, malnom que li atribuí Stendhal, però ja ho sabíem: in-fa-me! St. Lucy Street, Valletta +356 2124 1517)

Després d'haver pres nota d'una sopa (de carabassa -pumpkin-)... no la tenen! Al final, dues sopes de ceba

i una ensalada de conill picant,



amb dos copetes de Nero d'Avola 2015 DOC Monreale
Sallier de La Tour Estate. Monreale, Sicília
Tasca Conti d'Almerita. Camporeale


(Total: 17,50 € x 2 €).

El Peperoncino (8, Triq il-Bajja Balluta Bay, St.Julians: +356 2138 8872 / +356 9928 4847) també està molt propet de l'hotel; hi passem sovint, però només hem vingut una vegada a sopar (encara que ho havíem intentat una volta abans)

Detall. Torradetes de paté.
Com a entrant, whitebait, uns peixets fregidets, servits en una cistella feta de formatge, amb ensalada i salsa picant;

jo, una sopa del dia, d'espàrrecs verds;


Carme, uns espaguetis amb eriçons.


La sorpresa agradable del dia: el vi és Maltese Falcon! És merlot, 2016, de Delicata (Maltese Islands IGT). I a l'home que ens serveix el vi li agrada parlar-ne, fins i tot ens mostra un vi espanyol de La Rioja, La vendimia.

La sorpresa desagradable: els plats afegeixen 3,50 € en servir-se com a plats principals (ho posava en la carta, però no ho havíem llegit). Total: 21,25 € x 2.

Un altre restaurant amb nom italià i que ofereix plats tradicionals és el Bocconcino; en un principi no anàvem a entrar-hi perquè ens sembla un baret poc particular, amb plats d'eixos variadets amb un poc de tot per als guiris -de fet és el lloc que tria l'escola per a celebrar el sopar típic (menú, 20 €)-; però és un lloc on ens hem sentit a gust, amb uns cambrers molt amables que parlen de tot (el jovenet és de Granada). Demanem un calamar farcit que ens recomanen; tarden bastant a servir-lo i mentrestant demanem unes olivetes i un formatget blanc de Gozo; tot molt bo.



Amb dos copetes de vi (Corte Viola Merlot. IGT Veneto. Ens diuen que no poden tindre com a vi per copes un maltés perquè és més car). Jo també demane café. (24 € x 3).

Les pizzeries-trattories són omnipresents:

Vecchia Napoli. Tower Road. Sliema. +356 2134 3434
És el nostre primer sopar a Malta, és cap de setmana i no és fàcil trobar lloc; ací, no tenim problema. Compartim uns panelle, tradicionals de Sicília, bunyols o coquetes de farina i pollastre cruixent, amb aromes d'herbes fresques

i pizza Bella Malta: tomata, mozzarella fior di latte, tomata seca, salsitxa maltesa, formatge de cabra, coriandre i ceba; amb dos copetes de vi. 11,23 € x 2).


UC Café. Rudolf Street, 135. Sliema. +356 2713 5071

Comencem amb uns vinets, que han de ser italians, clar. L'home ens pregunta si els volem de preu baix, mitjà o elevat; li demanem el mitjà i ens trau un Nero d'Avola Costadune. Mandrarossa (6 € x 2 -la botella val 10,95- ).


Després li demanem què podem menjar i ens recomana una lassanya .


i uns ravioli amb pistatxos.

Baret poc concorregut. Agradable. (Total: 14,90 € x 2)

No he pogut trobar la timpana (macarrons farcits amb carn picada i ou dur coberts amb pasta fullada al forn).

I tampoc hem pogut anar a un italià que teníem recomanat, Da' Pippo Trattoria, a la Valletta; només obri a migdia i no ens ha quadrat.

Un lloc molt típic per a menjar-se un pastís és el Fontanella Tea Room (Bastion Street. Mdina)


Així que anem a fer-nos un vinet i compartim un pastís de xocolate (6,25 € x 2). La vista des de la tauleta que ens toca és extraordinària: els poblets, la mar, la terra, les esglésies, els colors...


He llegit que el żeppoli o sfineġ és un pastís típic del dia de Sant Josep -festiu a l'illa, sobretot a Rabat-; dolç amb formatge ricotta- o salat, amb anxoves; però no l'he tastat.




Un altre dels dolços típics és el kannoli, farcit de crema o de formatge ricotta: En mengem un que no està malament al Cafe Castille. Sembla que la gracieta d'afegir-hi la xorrità de xantillí i xocolate o caramel és internacional. Amb un café.



Al Caffe Cordina de la Valletta tastem el dolç tradicional de Quaresma, Kwareżimal (dinamita pura), i el de Pasqua, una mona en miniatura que a Malta és la figolla,


amb uns gintònics. El primer dia que demanem un gintònic, al San Giovanni de la Valletta, ens sorprén que ens serveixen dos gotets (mitgets) amb ginebra (2,55 € x 2) i una tònica per a compartir (1,95 €). Demanar el mateix al bar Sicilia mentre veiem la processó de Knisja Santa Marija ta' Ġesù (ta' Ġieżu) és tota una experiència religiosa: quatre persones atenent alhora que ho fan tot i no acaben res, una botella de Gordon's en tercera fila de la lleixa, un mida que després es completa a ull, el gel que et serveixes tu d'un got, la llima a daus que porta tallada una setmana... (3 € x 2).


Havíem llegit que el pa maltés és molt bo, però el que hem tastat s'assembla al brioix industrial; alguns dies hem intentat trobar un forn de pa, però ha estat missió impossible; el pa es compra al súper i a les botiguetes, moltes vegades en bossa de plàstic. Quan pensàvem que n'havíem trobat un, va i només hi ha pastissos: Fre{n}sh (un dia en comprem un de maduixes i un altre, de xocolate). He llegit que en octubre, a Qormi, se celebra el festival Lejl f´Casal Fornaro amb el pa com a protagonista.
En quaresma és típic el Qaghaq ta' l-Appostli i hi ha moltes paradetes al carrer on en vénen.


Em deixe el que hem menjat a l'escola, que això és supervivència i prou (arròs amb curri, pollastre rostit, verdures... )

Gastronomia tradicional de Malta
"Diez sabrosos platos de la cocina tradicional maltesa"
"Momentos gastronómicos en Malta"
-----------------------
*He pogut comprovar que els maltesos diuen "mela" cada mig minut. L'utilitzen amb diversos significats, com ara "per descomptat", "bé", "entesos", "ni pensar-ho"...; per començar a parlar; en una frase inacabada; per a confirmar el que s'ha dit; de manera sarcàstica... Sovint es repeteix abans o després de la paraula anglesa del mateix significat exacte. Per exemple, en resposta a una pregunta: "Of course, mela, alright".
El maltés és la llengua oficial de Malta. Deriva de l'àrab, però durant la seva història ha manllevat mots i característiques fonètiques i fonològiques de l'italià (especialment del sicilià) i de l'anglès (fins i tot per a dir "Bon dia" diuen "Bonġu", del francés). És l'única llengua semítica que s'escriu amb l'alfabet llatí. L'anglés també és llengua oficial i a més a més molta gent parla italià.