dilluns, 9 d’abril del 2018

Sofia, com quedem, sí o no?


-El primer contacte amb la gastronomia búlgara, el tenim a Sofia, al desdejuni de l'hotel, amb el iogurt búlgar. Com els agrada explicar-nos, són els lactobacillus bulgaricus els bacteris i rents que el produeixen. Llig a la Viquipèdia que, tot i que no està del tot determinat, el seu origen se situa a l’Àsia central i arriba a Europa a través de Turquia i Bulgària. El iogurt va aparèixer en els pobles nòmades, que transportaven la llet fresca que obtenien dels animals en bosses generalment fetes de pell de cabra. La calor i el contacte entre la llet i la pell de l’animal afavoria la multiplicació dels bacteris àcids que fermentaven la llet (blublublu). Així, la llet es convertia en una massa semisòlida i coagulada. Després de consumir-se el iogurt obtingut d'aquesta manera, tornaven a emplenar les bosses de llet que, gràcies als residus de l’aliment anterior, tornava a fermentar. El iogurt es va convertir en un aliment bàsic en els pobles nòmades per la facilitat de transport i de conservació.
També hi ha banitsa (баница), que sol estar farcida de formatge feta (de vegades amb ceba, espinacs, carabassa, poma...)

Mekitsa ("blaneta", мекица) boletes planes de farina, ous i iogurt; són com bunyolets, però hi ha de moltes maneres

Kifla (brioix lleuger, normalment farcit de xocolate o melmelada), palachinki (creps), medenki (galetes de mel), baklavá turc... Hi ha croissants (que no taste) i diverses coques que semblen casolanes.
L'últim dia (Divendres Sant ortodox, Великден) tenen Kozunak, el dolç típic de Pasqua (de vegades amb panses i fruita seca).

"Cómo se celebra la Pascua ortodoxa en Bulgaria"

-El segon, amb el Free Food Tour que organitzen els de Balkan Bites. És un passeig que comença cada dia a les 14 h (excepte festius nacionals) al Park Crystal, davant l'estàtua de Stefan Stambolov; no cal reservar, però és millor fer-ho, i dura unes dues hores. Avui hi ha unes 20 persones i ens divideixen en dos grups. Al final, es dona la propina que cadascú considere oportuna.

1. Bagri (Ресторант Багри). Tastem l'omnipresent lyutenitsa (лютеница: condiment de tomates i pimentons), formatge tipus feta i iogurt

2. Lavanda (fb). El restaurant és una casa, amb les diverses estances i el pati de darrere; molt agradable. Uns cruixents de pa amb cogombre (o carabasseta) i formatge i uns dolcets que crec que anomenen "besos"

3. Skaptoburger . Una hamburguesa, sí, i molt bona



4. Mekitsa and Coffee (Мекица & Кафе). Un lloc molt popular per a menjar el "bunyolet" típic, la mekitsa.

5. Hadjidraganovite Kashti (Ресторант Хаджидрагановите къщи). Un lloc molt, molt tradicional; i diuen que no pot entrar-hi qui no sàpiga pronunciar-ne el nom.
Tres tipus diferents de formatges, unes olivetes i un licoret, rakia (Наздраве Naz-dra-ve: Salut!)


No sé per què trien aquesta hora per a fer el passeig gastronòmic, o potser el problema el tenim nosaltres, que no hem menjat prou i és molt tard per anar a dinar.
  •  Però tenim sort perquè encara ho fem al segon millor restaurant segons Tripadvisor: COSMOS (19 Lavele Str. +359 88 820 0700)
Demanem el menú Degustació:


Aigua,
una cervesa Stolichno
i una copeta de vi negre Queen Elena Cuvée, 2014; Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc; Maryan.







-Oyster mushrom with krokmach: auriana/orellana de pollancre/gírgola/Pleurotus ostreatus amb cogombre torrat, porro, rave, herba de llima. Molt bo l'amaniment.


-Salad with Smilyan cheeses: fulles verdes, formatge Smilyan, bunyol de creïlla, raïm, nous...


-Balkan trout: truita -peix- amb edamame, fenoll, salicòrnia, mantega


-Pork belly with apples: botifarra, pera fermentada, ceba, hidromel


-Dessert Gin Tonic: sorbet de tònica, cogombret amb baia de saüc


-Banitza with Bozabanitza cruixent (boníssima) amb mousse de formatge, melmelada de rosa i sorbet de boza (ben estrany),

No ens han posat la típica rosa.
Total: 39,5 € x 2
No és un restaurant tradicional però si que usa productes tradicionals. Bastant recomanable.
COSMOS Mamaenbulgaria
  • Al passeig Vitosha 27 sopem en un restaurant tradicional que no li'n cap més, de tradició: Shtastliveca. Arribem un poquet tard i ens avisen que tanquen a les 12, però ens donen taula (s'agraeix que ens hagen posat en una amb cadires i no amb butaques).

La carta és immensa i no sé què triar, així que un plat que posa "tradicional" (Shtastliveca Style Mishmash): tomata, pimentó dolc, formatge blanc, ou, all, mantega i julivert.


No vos perdeu les randes del plat i del tapet!!!

[Al final, no taste el tradicional gyuveche]

Jj, unes salsitxes casolanes, kebapche (кебапче), carn picada a la graella (normalment plana).


Amb una cervesa i una copa de vi merlot de bric!
Total: 9,22 € x 2
  • No tot ha de ser tradicional; algun dia ens abelleix japonés, i triem The Sushi Bar, no lluny de l'hotel.
Una sopeta de misho, una ensaladeta de wakame, un poc de sushi


verdura, sépia i gambes en tempura

i carranc de closca tova en tempura
Amb aigua i sake.
Total: 18 € x 2
  • Per a l'últim sopar, tornem a la tradició, el MOMA, una tradició modernitzada en la decoració i en la presentació d'algun plat. Ens deixem aconsellar:

Aigua i vi

Korten Natura Mavrud & Rubin 2016
Eastern Thraian Valley
14% vol.
Korten Wines. (Domaine Boyar)





Compartim
Shopska salata (шопска салата): ensalada búlgara amb tomates, cogombre, ceba, pimentó, formatge ratllat per damunt i julivert (diuen que es va crear per honrar els colors de la bandera),


aperitius búlgars (albergínia, formatge d'ovella, ou, all, xili, pebre; formatge fresc, formatge d'ovella, all, ceba, pebre vermell, comí i anet; lutenitza casolana i chutney d'albergínia;


jo, conill;

JJ, ànec.

Ens recomanaven el corder, però una altra vegada serà.
Aquest lloc és l'únic on ens cobren el servei a banda.
Total: 30 € x 2
És del llocs que recorden "l'Espanya anys 80"
MOMA Mamaenbulgaria

I acabem la ruta gastronòmica al Mercat Central de Sofía (Централни софийски хали), Halite; comprem en la parada K-Express i ens ho mengem en una tauleta; drets i amb "vaixella" de plàstic, això sí:

boletes de carn, kiufteta de creïlla i formatge Sirene, sarmis (carn amb arròs embolicada en fulles de col llombarda), Bob Chorbá (sopa de fesols, amb tomata, herba sana, ceba i pebre roig), ensalada russa, Guevrek (pa en forma d'anell, amb sésam per damunt)...
Amb una botelleta St Dimitar Mavrud 2016 (Zagreus)
(Total: Aprox. 3 € x 2 + 1,5 € el vi)

Després he llegit que hi ha el Mercat de les Dones (Zhenski Pazar), però no l'he vist.
  • A la ciutat de Plovdiv també seguim el Tripadvisor i reservem al Pavaj (Паваж)



Cerveses búlgares (Stolichno i Divo Pivo Kapana Ale)
Selecció de formatges (que no sap identificar el xic que ens els serveix; són bastant semblants)
Llonganissa seca amb lyutenitsa
Un paté molt recomanat

Jj, costelles a la brasa

i jo, el tradicional tarator (sopa de iogurt); fresqueta i boníssima.


Aprox. 12,50 € x 2
Després de dinar, un gelat de iogurt d'Afreddo (Aprox. 1 €).
mamaenbulgaria, Plovdiv
Andrey Andreev
  • Al monestir de Rila fem un pícnic amb algunes cosetes que hem comprat al poble.
A que pareixen llonganissetes de Pasqua?
En una finestreta que hi ha a la banda de darrere del monestir comprem les tradicionals mekitsa ( 4 aprox. 1 €), boníssimes;

i un iogurt de búfala.

 

"Introducción a la gastronomía búlgara"
"Los 9 dulces búlgaros más deliciosos")
"10 Bulgarian drinks you must try"
descubrebulgaria
----------------------------
Curiositats:
Els búlgars diuen que sí i neguen al revés que nosaltres, mouen el cap de costat a costat per al "sí" i amunt i avall per al "no" (recorde a Síria, com tiraven el cap arrere per a dir "no").
Els ortodoxos se senyen juntant el polze, l'índex i el dit del mig, que van al front, al pit, a dreta i a esquerra (nosaltres d'esquerra a dreta).
Tenen el seu propi alfabet; l'alfabet ciríl·lic s'utiliza en más de 20 països i el seu origen és búlgar, no rus.
Queden moltes botiguetes minúscules amb una finestreta arran de terra, són les klek-shops (del verb kliakam que vol dir "ajupir-se")
"Cinco rasgos únicos en Bulgaria que no existen en el resto del mundo"